Investicioni fondovi

Svaki biznis zahteva inicijalna ulaganja i to ne samo za početak prozvodnje, već i za pokrivanje tekućih troškova do god u unapred projektovano vreme ne počne da donosi profit. Recimo da vam je potrebno nekih dve hiljade evra da namestite svoj radni prostor i još dve hiljade evra da taj isti prostor opremite nekim mašinama ili bilo kojim tipovima opreme koju su potrebni baš za vaš tip proizvodnje. I plus računajte da obrnete dva ciklusa proizvodnje dok se sistem ne ustali, a za dva ciklusa je na primer potrebno 1000 evra ukupno. Sada imate početna ulaganja od 5 hiljada evra od čega dve idu na opremanje prostora, dve na osnovna sredstva i jedna hiljada na operativne troškove. U sve ovo naravno treba uračunati transport ili celokupnu logistiku, dažbine, plaćanje taksi, knjigovođu i naravno neplanirane troškove.

Dakle, pre no što ste se osvestili i uopšte počeli da ozbiljno obavljate svoj posao potrebno je da u njega uložite pet hiljada evra. I zbog ove činjenice je jako važno dobro uraditi biznis plan i isprojektovati troškove. Međutim, mnogi ljudi ne raspolažu ovom svotom novca i to ume da napravi problem, ali ne nepremostiv ako ste stvarno zainteresovani da pokrenete biznis.

Postoje preduzetničke grane kao što su proizvodnja hrane gde možete početi u sopstvenoj kuhinji i sa početnim ulaganjima od 200 evra, kao što je počela jedna vrlo uspešna beogradska firma koja se bavi proizvodnjom keksa. Ali za neke druge namene veće količine novca će vam sigurno biti potrebne. Jedan od izbora je zajam u banci. Međutim, ako ste apsolutni početnik teško da će banka moći da vam veruje, a i u takvim situacijama proveravajte obavezno rokove otplate i kamate, i valjano razmislite šta ćete morati da založite u slučaju da dug ne možete da vratite.

Ono što se nameće kao sledeća opcija su investicioni fondovi. I poslednjih godina mnogo srpskih startapova je svoju finansijsku polugu pronašlo u bugarskim investicionim fondovima zato što su fleksibilni i imaju odlučan sluh da osete koji tipovi biznisa mogu višestruko da se isplate. U Srbiji je poslednjih godina situacija takođe počela da se menja. Godina 2016. je proglašena kao „Godina preduzetništva“, ali zbog slabe organizacije ovog projekta finansijska sredstva su dodeljena budućim preduzetnicima tek krajem novembra meseca kada je godina već izmakla poodavno.

Ukoliko ste zainteresovani da konkurišete preko državnih fondova za finansiranje preduzetništva prvo možete podneti prijavu u vašoj lokalnoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje i to početkom godine. U to vreme se objavljuje konkurs za opremanje radnih mesta i od države se možete nadati cifri od 1300 do 1600 evra u zavisnosti od toga da li ste puno radno sposobna osoba ili ste invalid neke kategorije. Ukoliko vam ove svote nisu dovoljne Regionalna razvojna agencija Srbije ili RAREI stalno objavljuje konkurse vezane za finansiranje poduhvata na teritoriji Srbije. Neke od ovih konkursa finansira država Srbija direktno, dok mnoge od njih stižu od raznih stranih fondova. I na ovaj način je počelo i uspešno nastavilo svoj rad mnoštvo mikro i srednjih preduzeća pogotovo na jugu Srbije.

Pored RAREI na raspolaganju vam je i sajt RAS-a, Razvojne agencije Srbije koja trenutno ulaže u pokretanje biznisa i u većim gradovima, a ove godine je specijalno naklonjena ženskom preduzetništvu. Pogledajte ponude preko sajtova ovih agencija, raspitajte se i slobodno konkurišite, jer stvarno nemate šta da izgubite.