Najbolje biznis škole

Obrazovanje je neophodno i obrazovanje je precenjeno su dva oprečna gledišta koja oba imaju svoje dobre i loše strane. Stvar je samo u tome kojoj generaciji uspešnih biznismena pripadate u svojoj porodici. Ako ste onaj koji počinje biznis, a koji će jednog dana postati porodično nasleđe, tada je vama zvanično školovanje najmanje bitno. Sve kasnije generacije koje će doći iza vas će ipak morati da se pomuče studirajući i to na najprestižnijim školama. Zašto je to tako, generalno se ne zna, ali je uobičajena pojava.

Biznis škole za početnike

Ako ste rešili da postanete preduzetnik i da uzmete sudbinu u svoje ruke, tada ste u idealnom slučaju mlada osoba, mada ama baš nikakav problem nije ni ako ste u godinama kada se imaju unučići. Uz to vi ste ambiociozni, brzi i lako shvatate pravila igre. Ono što može da vam smeta na putu ka vrhu jeste velika inteligencija i ogromna količina obrazovanja. Po statističkim pokazateljima ljudi koji su nadprosečno pametni i ispunjeni podacima svih mogućih vrsta jako teško prolaze na tržištu i još teže se bogate. I ovo se verovatno dešava zato što doživljavaju onaj efekat “analiza – paraliza”, te previše procenjuju umesto da samo skoče u tržišne vode i plivaju dalje.

Taj isti efekat najčešće doživljavamo i među polovima u toku školovanja. Devojčice su obično najpametnije, sve umeju i sve mogu, a dečaci se skoncentrišu samo na jednu stvar i ostali školski predmeti ih ne zanimaju previše. Dvadesetak godina kasnije tadašnja devojčica koja je sve znala kao mala sada radi u firmi svog druga koji nije toliko blistao u svim predmetima, ali je zato osvojio specifično tržište i sada se na njemu bogati. Ovo zaista nema nikakve veze sa rodnom diskriminacijom. Muškarci prosto biološki imaju bolje načinjene sisteme procene spoljnog sveta i njima je daleko prirodnije i lakše da se nadmeću i neustrašivo gaze ka novim teritorijama.

Ukoliko ste žena koja čita ovaj tekst pokušajte da razmišljate kao muškarac u toku obavljanja poslova. Niko od vas neće tražiti da prestanete da izgledate kao žena, niti da osećate na svoj prirodni način, ali u toku obavljanja tekućih biznis zadataka, kreiranja vizije i strategije za njeno ostvarenje morate misliti fokusirano i bez emocija, inače ćete propasti na tržištu.

Digitron je vaš najverniji drug

Dakle, vizija, strategija i fokus su bazični kvaliteti koje morate posedovati da bi uspeli u bilo kom tipu biznisa. Sledeće na šta ćete morati ozbiljno da se naviknete jeste modelovanje ili kopiranje uspešnih istih ili sličnih preduzeća. Nemojte da vas mrzi da pretražujete Internet ili bilo koji drugi izvor informacija u potrazi za primerima kojima možete da se vodite. A treće , tu je uvek i digitron.

Najobičniji i najmanji, jedan od onih jeftinih modela od po stitinak dinara će moći odlično da vam služi na bilo kojoj tački da se nalazite, jer jednom kada uđete u početno planiranje preduzetničkog poduhvata digitron će postati produženi deo vašeg tela i uma naravno. Naučite li da računate prihode minus rashode i procentualno učešće poreza u vašim prihodima vi ćete savladati celokupnu matematiku koja vam je potrebna za obavljanje bilo kog posla.

I šalu na stranu, ovo su bukvalno sva znanja i sve škole koje su vam potrebne ne bi li startovali u poslovnom svetu. Ako želite da postanete doktor ili inženjer, tada biste morali da ozbiljno i dugo studirate, ali ako želite da postanete bogata osoba, tada su brzina i preciznost, uz nezaobilazni digitron, vaša udarna oružja.