Opasna zona maštarija

Kada Ronda Birns, australijska rediteljka, do tada potpuno nepoznata, objavila svoj dokumentarni film „The Secret“ ili „Tajna“ u prevodu i to 2006. godine, nije mogla ni da sanja da će ovo ostvarenje doživeti planetarnu popularnost i kreirati ceo talas sličnih filmova, nebrojenih predavanja i takođe iznedriti stotine uspešnih govornika i motivacionih trenera.

Tajna“ je film koji govori o takozvanom zakonu privlačenja. Po filozofiji ovog zakona sve što želite ćete i dobiti, možda ne odmah, ali kroz neko dogledno vreme sasvim sigurno. U samom filmu učestvovali su uspešni poslovni ljudi, jedan doktor i jedan sveštenik, i na brojnim primerima su obrađivali probleme i rešenja iz oblasti finansija, ljubavi i zdravlja, ljudima najvažnijih oblasti interesovanja. Film vrlo nadahnuto govori i o svakodnevnoj disciplini i motivaciji, međutim kao što to uvek i biva, jedan deo koji se zaista spominje u filmu na nekoliko mesta kasnije biva potpuno zanemaren od strane šire javnosti. Ali neka to trenutno još uvek ostane tajna.

Zakon privlačenja

Odlična strana zakona privlačenja jeste postavljanje sopstvene svesti u pozitivan kontekst, ali isto tako i određivanje želja i budućih pozicija u životu. Sam film je otkrio i znatno olakšao većini ljudi proces definisanja i planiranja životnih želja i to je bilo odlično. Hiljade gledalaca su odjednom bilo motivisano da se smire u svojim umovima i bez ikakvih ograničenja iskreiraju svoj budući život i to u svim njegovim segmentima. Sada ste bez straha mogli da zamišljate sebe kako vodite veliku i uspešnu kompaniju, kako je vaš supružnik divan i pažljiv prema vama i kako mu ili joj istom merom vraćate, kako su vam deca uredna i obrazovana, a zdravlje vaše porodice besprekorno. I zaista nema dileme da su sve ove karakteristike povoljne za vašu psihu i emotivno stanje.

Zakon maštarija

Ono što je spomenuto kao tajna u prethodnom delu ovog teksta je greška koja se javila kao pogubna posledica filma „Tajna“, a to je nepreduzimanje akcije ili akcionih koraka. Odjednom su, pošto je film postao ultra popularan, silni motivacioni govornici počeli da propovedaju da je dovoljno samo da sedite i maštate o svom budućem životu i da će Bog, Univerzalna sila ili šta god odgovara vašim verskim ubeđenjima, odmah da se pokrene i ispostavi vam sve vaše želje na srebrnom poslužavniku. A to prosto nije istina, kao što uspešni biznismeni znaju odavno.

Da, svakako je potrebno da razmišljate u pozitivnom pravcu i da svoje želje o budućnosti imate jasno definisane u ponešto fleksibilnim okvirima, ali ako ne preduzmete akcione korake, možete tako sedeti i pozitivno razmišljati sve dok ne dođu da vam zaplene nameštaj ili umrete od gladi. Od pukog sanjarenja stvarno nema ništa.

Tada kada definišete šta je to što zapravo želite potrebno je da isprojektujete svoj uspeh baš kao što se rade građevinski projekti. Definiše se krajnja slika, a zatim se ide koracima unazad do početnih uslova kojima upravo raspolažete. A zatim se treba fleksibilno pridržavati tih koraka dok se cilj ne ostvari potpuno. I to je jedini način.

Jedna od zvezda filma „Tajna“ bio je Džo Vitale. Ovaj čovek se od beskućnika uzdigao na nivo jako bogate osobe sa specifičnom kolekcijom basnoslovno skupih automobila. Međutim, kada su ga pitali kako je to uspeo, rekao je da je razmišljao pozitivno, ali i da je prve dve godine radio od 12 do 16 sati dnevno ne bi li zaradio svoj prvi milion dolara. Kada počnete da maštate, setite se obavezno i ovog detalja, jer je to provereno dobar put ka uspehu.