Osnovne poslovne greške vezane za korišćenje Interneta u Srbiji

Kao što je to opšte poznato na vaš biznis najviše uticaja imaju inovacije i marketing. Inovacije su već stvar vašeg ličnog talenta ili visprenosti vašeg izvršnog tima u firmi, ali marketing je u najvećem svom delu zajednički za sve. Ne možete prodati svoj proizvod, koliko god bio fascinantan i rešavao sve moguće probleme, ako ga ne reklamirate i ako drugi ljudi ne mogu da čuju za njegovo postojanje ili karakteristike. I ista ova filozofija se odnosi i na usluge bilo kog tipa.

Realna snaga Interneta

Ranijih decenija marketing je zahtevao ulaganje ogromnih suma novca i ukoliko ste vlasnik velike firme bilo je potrebno da angažujete marketinšku agenciju kako bi pre same kampanje uradila ispitivanje tržišta, izvukla relevantne podatke i sve vam to debelo naplatila. Danas, nebitno je da li je vaša firma tek malecki startap ili velika na tržištu dokazana kompanija, potrebno je samo uloženo vreme u pretraživanje Interneta kao glavne planetarne biblioteke i arhive, i dobićete odmah sve bitne podatke za svoje istraživanje pod uslovom da tačno znate šta tražite.

U slučaju da pokušavate da prodate proizvode široke potrošnje, kao što su prehrambene namirnice ili garderoba, cilj vašeg ispitivanja tržišta će biti navike vaše ciljne grupe. To konkretno znači da ćete se skoncentrisati samo na navike mladih žena ukoliko prodajete šminku, i nećete gubiti vreme na proučavanje male dece ili starijih muškaraca. Istim rezonom vas će zanimati samo navike kamiondžija u slučaju da proizvodite neki deo za kamione. Nećete u tom slučaju traćiti vreme posmatrajući žene ili decu, jer ove dve kategorije nisu vaše ciljne grupe za prodaju.

Efektivno besplatno oglašavanje

Internet je danas najjače reklamno oružje koje postoji na ovoj planeti. I ukoliko vodite veliku kompaniju tada o pitanjima marketinga brine poseban tim stručnjaka koji po vascele dane provode u proučavanju tržišta i poboljšanju vašeg oglasnog nastupa. Međutim, ako tek počinjete i vaš startap zahteva vrlo brižljivo odabran i sproveden marketing tada je Internet vaš najveći blagoslov, jer uz malo više sopstvenog truda možete uraditi i ovu bitnu stavku poslovanja potpuno besplatno.

Budite svesni da je oglašavanje na Fejsbuku sada vodeći trend. Dovoljno je samo da registrujete stranicu svoje kompanije na ovoj platformi i da je redovno ažurirate unoseći novosti i dobrobitne osobine svog proizvoda ili usluge. U slučaju da želite brzo da proširite uticaj i steknete daleko veći broj pratilaca možete da uđete u jeftinije plaćeno oglašavanje i unapred zacrtate koje su to sume koje ćete biti spremni da odvajate za oglašavanje.

Posedovanje naloga na Instagramu takođe će vas učiniti daleko vidljivijim za širu publiku, kao i redovno vođenje bloga. A ovo su sve apsolutno besplatne aktivnosti koje sasvim lako i za kratko vreme možete da odrađujete sami, dakle troškovi su nula u ovim slučajevima. Čak i da se odlučite da imate svoj vebsajt, ove prethodne aktivnosti će učiniti mnogo više za vaš biznis nego samo postojanje sajta. I što se sajta tiče neka bude što jednostavniji, sa pravim informacijama i poštedite svoje posetioce bilo kojih tipova fleš aplikacija ili zvukova. Crna slova na beloj pozadini, lako vidljiva kontakt adresa i telefon, kao i par valjanih fotografija i karakteristika vašeg proizvoda su i više nego dovoljni da imate ozbiljan i uspešan vebsajt.