Ušteda prilikom kupovine stana

Znate i sami da prilikom kupovine stana prvo treba pogledati raspored prostorija, proveriti stanje elektro i vodovodnih instalacija, kao i stanje celokupne zgrade. Uz sve ove prve provere, potrebno je takođe da vama i vašoj porodici odgovara lokacija na kojoj se nekretnina nalazi i da ima dobre veze prema centru grada, kao i da se u okruženju nalaze škole, vrtići, dom zdravlja i nezaobilazne prodavnice ili pijace – pikalainaa. Vaša druga poseta prodavcima željene nekretnine treba da ima pravnu temu, a to je da nekretnina u ponudi mora da bude uredno uknjižena, da postoji ugovor o kupovini ili poklonu stana koji će vam vlasnik pokazati i na taj način dokazati da je do stana došao na legalan način i sada može slobodno da ga proda dalje.

Ne smete da zaboravite da tražite na uvid i račune za struju i komunalije kako bi se uverili da ne postoje troškovi. I bilo bi vrlo korisno da svratite do centralnog bankarskog registra i lično pogledate da li postoji hipoteka na toj nekretnini. I sve ovo mora da se odradi pre zaključenja ugovora o prodaji i prenosu vlasništva, kao i prenosu prava na električno brojilo i telefonsku liniju. I računajte na činjenicu da ćete morati da platite porez državi prilikom novčane transakcije, ali ako je u pitanju prvi stan čiji ste vlasnik tada imate i pravo na oslobođenje od ovog, ne tako malog, poreza. A svi ovi koraci, ma kako naporni i dosadni mogu da se čine, moraju da se izvedu da bi se poštedeli kasnijih pravnih i neprijatnih iznenađenja.

Međutim, prilikom kupovine stana treba obavezno da imate u vidu i stanje stana. Poslednjih godina je transformacija nekretnina postala vrlo unosan biznis. Stanovi koji su u poprilično lošem stanju mogu da se kupe za nižu cenu, preurede i dalje prodaju daleko skuplje no što su iznosili troškovi izvedenih radova. I ukoliko imate nešto više novca na raspolaganju, tada se ovo čini kao dobar izbor, jer ćete se poštedeti majstora u svom domu. No, imajte na umu da ono što je prethodni vlasnik imao kao viziju da stan treba da izgleda uopšte ne mora da se uklapa u potrebe vaše porodice.

Prva stavka u tim situacijama je sprovođenje strujnih kablova, jer vaši uređaji mogu da zahtevaju drugačii raspored i to tada znači razne kanalice po zidovima, štemovanja ili prosto kablove po uglovima, što ne samo da nije praktično, već ume da bude i opasno. Prethodni izvođač je možda imao i san o ogromnoj dnevnoj sobi, dok vi želite da vaša deca imaju dovoljno sopstvenog prostora, dok će dnevna soba generalno služiti samo vama uveče dok gledate televiziju. Ima još mnogo sličnih situacija, i baš zbog toga pokušajte da vi budete taj koji kupuje stan u lošijem stanju i odmah po kupovini angažuje majstore i preuređuje prostor po sopstvenim željama.

To možda u početku zahteva više vremena, ali ako imate u vidu da postoje specijalizovane firme sa majstorima svih profila koji mogu da urade sve izmene na vreme, tada ni to neće biti toliki problem. A na kraju dobićete stan sasvim po meri sopstvene porodice i kasnije uštede po pitanju svih stambenih troškova biće značajne.